Regn, regn och mer regn

Är det här mönstret för vår sommar i Sverige? Ostadigt och regn, reflekterar också på att det ofta blåser och det ganska kraftigt. Kan inte riktigt minnas när vi hade en riktigt solig och vindstilla dag. Någon annan kanske minns? Det är ju lätt att snubbla med tungan och säga att det är klimatförändringarna som ligger bakom detta. Eller är det kanske så? Det är kanske så att vi sakta nästan obemärkt dras med i en pågående klimatförändring utan att vi riktigt uppfattar det så, i så fall, när kommer den dag då vi på allvar upptäcker att nu har det hänt något? Är det då så att den dagen, då är det för sent. Läget är då så allvarligt att klimathotet är oåterkalleligt?

Vad säger vi då till våra barn och barnbarn, förlåt? Känns inte det lite fattigt när vår generation förstört den kommande generationens framtid.

Det är en rejäl baksmälla som vi har, en kollektiv baksmälla med en ritigt unken smak i munnen som inte tgår att skölja bort.

Det som behövs göras för att mildra effekterna av vår livsstil hittills är att vidta dramatiska förändringar för vårt sätt att leva. Det handlar om alla situationer i livet både privat som arbetsliv.

Ta bara en funderare på alla våra resor som vi mer eller mindre tvingas till för att arbeta, handla och sköta våra liv. Oftast sker detta resande med bil. Men vem vågar angripa våra transportmedel bilarna? Runt bilarna kretsar så mycket ekonomi, i produktion, i service och underhåll, i reparation och liknande.

I många avseenden är bilen en stomme i vårt samhälle, vem attackerar den utan att bli själv angripen?

Men vem har modet och ideérna att producera tankar om alternativa sätt att utföra sitt arbete, att klara sitt resande för och i arbetet, att helt enkelt leva klimatsmart.

Läste en artikel i DN om en professors uttalande, kommer just nu inte ihåg hans namn, där han menade att vi måste sätta en sista dag för bilar med bensin, diesel som bränsle.

Vilken politiker har modet att lägga fram ett sådant förslag?  Jag vet inte vem det skulle vara och jag vet inte heller inom vilket parti en sådan person kan finnas. Det kanske är så att det inte finns politiker med det modet? Och tiden går, går och går. Därmed tilltar också klimatproblemen genom att tiden är en viktigt faktor. Det har vi lärt oss från arbetet med att begränsa och förbjuda freoner. Det tog många år efter att vi upphört med användningen av dessa ämnen innan de positiva resultaten visade sig. Det är något som gäller många farliga ämen som människan använder sig av. alltså är tid en mycket viktig faktor, vi har inte råd att vänta längre, nu måste politiska beslut fattas som sätter stopp för misshushållning av vår gemensamma värld. Mod, vi saknar modiga politiker som törs ta en match om och för en god livsmiljö.

Detta är något att fundera vidare på inför EU-parlamentsvalet 2009, finns där några modiga politiker som törs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s