Yrkesintroduktion

IF Metall har träffat avtal om Yrkesintroduktion med Teknikarbetsgivarna, Industri- och Kemigruppen, Stål och Metall Arbetsgivareförbundet, SVEMEK och Gruvornas Arbetsgivareförbund.

– Syftet är att hjälpa ungdomar att få utbildning och jobb och industrin att få kompetent arbetskraft, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Avtalet förutsätter en lokal överenskommelse, det vill säga klubben och arbetsgivaren måste vara överens om att ungdomen ska tas in på yrkesintroduktion. Yrkesintroduktion kan tillämpas för ungdomar som är högst 24 år och saknar relevant yrkeserfarenhet. Under introduktionen tillämpas månadslön, som inte får understiga 75 procent av riksavtalets lägsta lön.

– När avtal träffas ska parterna göra en bedömning av hur lång introduktionen ska vara och vilka utbildningsinsatser som är behövliga för att yrkesintroduktionen ska bli meningsfull, fortsätter Veli-Pekka Säikkälä.

Bedömningen har också betydelse för lönesättningen av den yrkesintroduktionsanställde. Rätt använt innebär avtalet en stimulans för arbetsgivare att anställa ungdomar som saknar yrkeserfarenhet, introducera dessa till mer kvalificerade arbeten och därmed säkra försörjningen av yrkeskunnig arbetskraft.

– Avtalet innebär också att den fackliga organisationen tar ansvar för att hitta lösningar på vår tids största ungdomsproblem, det vill säga den exceptionellt höga ungdomsarbetslöshet som råder i Sverige, förklarar Veli-Pekka Säikkälä.

Överenskommelsen gäller från och med den 23 november 2010 och tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid på tre månader.

Källa: IF Metall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s