Motsättningarnas politik

Efter en helg fylld med tankar kring motorcyklar och resor är jag nu igen på jobbet. På väg till jobbet i Stockholm med buss satt jag och tittade på mina medresenärer. Bussen var fullsatt så det var cirka hundra personer i bussen. De allra flesta sitter tysta, läser, lyssnar på musik eller ”bara är”. Men man är inte ”bara”, oftast tänker man på något, reflekterar över något som hänt, hur helgen varit eller vad som ska hända under arbetsdagen.

Själv satt jag och tänkte på hur mina medresenärer tänker och känner inför ord som solidaritet, jämlikhet och medkänsla. Finns dom tankarna och hur starka är dom?

I Sverige, landet som ofta kallas för välfärdslandet, där ökar klyftorna mellan de som har och de som inte har. Har kan vara likställt med god ekonomi, arbete och hälsa.

Om det nu är så att mina medresenärer anser att solidaritet, jämlikhet och medkänsla är viktiga begrepp att stå upp för? Hur kan det då komma sig att Sverige utvecklas som det gör. Att landet splittras upp allt mer.

Sedan 1980 talet har svenskarnas åsikter om välfärdspolitiken följts. Den senaste undersökningen gjordes 2010. Och det finns inget som visar på att stödet för välfärdsstaten minskat. Tvärtom så finns det ett stöd för skatteuttag som går till kollektiva lösningar välfärdspolitiken som exempelvis socialförsäkringarna.

Hur kommer det sig då att Moderaterna fortsätter att ligga högt i opinionsmätningarna, den 31 januari 20110 fick M 50.1%, när deras politik urholkar och försämrar välfärdspolitiken? Högern med Moderaterna i ledningen genomför ett unikt välfärdspolitiskt systemskifte. Sverige har idag en a-kassa i strykklass, vi har västvärldens hårdaste regler för förtidspension, pensionssystemet är underfinansierat och socialbidragskostnaderna skenar.

Och ändå får högern högt opinionsstöd?

Det finns alltså en motsättning här. Dom väljare som säger sig stå upp för välfärden och betala mer för den samtidigt röstar fram och stöder en regering som kraftigt skär ner på de offentliga utgifterna. Alltså nedskärningar av skola, vård och omsorg.

Hur kan det bli så? Är vi alla förda bakom ljuset av Fredrik och hans gäng?

För det är ju så att det håller inte ihop det dom säger. Både skattesänkningar och välfärd. Deras politik får konsekvenser när tiotals miljarder försvunnit bort från de offentliga kassorna under alliansens regeringstid. Nedskärningar får alltid konsekvenser.

Så tillbaka till mina medresenärer i bussen, är dom medvetna om detta, hur det hänger ihop?

Det blev många frågor och inga svar idag. Du som läser detta får gärna kommentera hur det kunnat bli som det är just nu i Sverige.

2 reaktioner på ”Motsättningarnas politik

  1. Det är just det varken jag eller många med mig får inte ihop. Troligtvis är välfärden bra och önskvärd så länge man själv behöver inte betala något för det, det ska andra (staten, landstinget, kommuner) göra. Blåögdhet, egoism, dumhet…
    Vad vet jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s